Geeft lucht en ruimte aan mens en klimaat

Niets is standaard aan het Utrechtse woongebouw De Cascade. Honderden meters (beregende en beplante) plantenbakken, netjes gemetseld. Een ondergrondse parkeergarage. Een daktuin met inheemse planten en terrasjes. Een gezamenlijke binnent uin en maar liefst 90 verschillende plattegronden met grote privé terrassen... Dat alles maakt het gebouw geweldig mooi en leefbaar, maar ook razend ingewikkeld om te bouwen. Ron Wolbert, projectleider van ADS Groep op De Cascade: ‘Ik heb met mijn 30 jaar ervaring al heel wat bijzondere projecten voorbij zien komen. Meestal gaat dat over theaters, scholen. De Cascade staat inmiddels ook in mijn top vijf.’
Eén van de specialisaties van ADS Groep uit Goor is de realisatie van complexe utilitaire bouwprojecten. De realisatie van het appartementengebouw De Cascade in Utrecht, vlakbij winkelcentrum Terwijde, is er dus eentje die goed past bij ADS Groep als het gaat om complexiteit. Het ingewikkelde van De Cascade zit hem met name in de unieke gevelopbouw, vindt Ron. Waar normaliter met een beperkt aantal profielen wordt gewerkt en metselaars goed kunnen doorwerken, is bij De Cascade elke meter metselwerk anders. Ron: ‘dat zijn fijne puzzels, voor een bouwer als ADS Groep.’ De Cascade is een ontwikkeling van BPD met architectuur van Inbo. Ron: ‘het gebouw heeft een getrapte vorm met een ongelijkzijdige driehoek als footprint met 1001 hoeken, vormen en terrassen die nergens identiek zijn. 
Dat had de architect zo bedacht, maar lang niet alle details waren uitgewerkt. Dat hebben wij gedaan. Tijdens de opbouw van de gevels werd ook al gewerkt aan de ruwe afbouw binnen om te zorgen dat we de afgesproken planning konden halen. Waarbij je je moet realiseren wat dat voor een operatie is, als geen enkel appartement hetzelfde is. Esthetisch heel interessant, maar voor bouwers een uitdaging. Ook werden direct de plantenbakken en beregeningsinstallaties meegenomen tijdens de opbouw van de gevels. Ingewikkeld bouwen is behapbaar en haalbaar gemaakt. Ron: ‘het is een mooi project geworden waarvan ik zeker weet dat de bewoners van een appartement, loft of penthouse er heel prettig zullen wonen.’ De perfecte symbiose tussen natuur en stad, vlakbij station Terwijde en het winkelcentrum in Leidsche Rijn en maar zes kilometer fietsen van het centrum van Utrecht. Een ‘stadstuin’ met weelderig groen in een jasje van verfijnd metselwerk. Van ADS Groep dus.
ADS Groep